Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

"Φως" - Το πρώτο αγαθό

Μια έννοια της φυσικής με τεράστια  και πολλαπλή σημασία είναι το φώς.

Στο πέρασμα του χρόνου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πολλοί ασχολήθηκαν με αυτή την οντότητα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, Ο Εμπεδοκλής, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης και άλλοι πολλοί φιλόσοφοι και επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν την έννοια του φωτός.
http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/414Τι είναι φως;
Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δύο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε το φως ως κύμα ηλεκτρομαγνητικό, φωτεινό κύμα, το οποίο μεταφέρει ενέργεια.
Το φως διαδίδεται ευθύγραμμα.
Τόσο τα κύματα όσο και τα φωτόνια κινούνται ευθύγραμμα στο κενό, αν δε συναντήσουν στο δρόμο τους μεγαλύτερα υλικά σωματίδια ή σώματα με τα οποία θα αλληλεπιδράσουν, οπότε θα σταματήσουν ή θα αλλάξουν την πορεία τους.
Τι συμβαίνει και ... βλέπουμε;
Στην εικόνα βλέπεις, την γνωστή μας τώρα πια, δομή του ατόμου. Μπορείς να ξεχωρίσεις τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια;


Ο πυρήνας αποτελείται από τα πρωτόνια, και τα  νετρόνια. Όταν το ηλεκτρόνιο  επιδρά με το φως, δηλαδή με τα φωτόνια, εγκαταλείπει την τροχιά του και μεταβαίνει σε άλλη τροχιά υψηλότερης ενεργειακής στάθμης, όπως λέμε, προσλαμβάνοντας ενέργεια, τότε το άτομο διεγείρεται. (Διέγερση)


Όπως θα παρατηρήσεις όμως στις παρακάτω εικόνες,  δεν παραμένει εκεί για πολύ, αλλά επανέρχεται στην προηγούμενη σταθερή κατάσταση (Αποδιέγερση) ενώ το ηλεκτρόνιο επιστρέφει στην τροχιά του δίνοντας την ενέργεια πού προσέλαβε προηγουμένως.
Η απόδοση της ενέργειας αυτής γίνεται με την μορφή ενός φωτονίου. Τα φωτόνια αυτά που δραπετεύουν κατά κάποιο τρόπο από τα άτομα, συνιστούν αυτό πού αντιλαμβανόμαστε ως φως. 
                                                             Διέγερση                                 Αποδιέγερση
Φως και υλικά σώματα

Κάποια αντικείμενα μπορεί να τα διαπεράσει το φως. Τα αντικείμενα αυτά τα ονομάζουμε διαφανή.

Κάποια άλλα αφήνουν μέρος μόνο του φωτός να τα διαπεράσει και μάλιστα το διασκορπίζουν με αποτέλεσμα τα φωτεινά αντικείμενα που βρίσκονται πίσω τους να μας φαίνονται θολά. Τα αντικείμενα αυτά ονομάζονται ημιδιαφανή.
Υπάρχουν, τέλος, και κάποια αντικείμενα που το φως δεν μπορεί να τα διαπεράσει. Τα σώματα αυτά ονομάζονται αδιαφανή. Όπως για παράδειγμα ένα δέντρο. Πίσω από τα αδιαφανή σώματα σχηματίζεται σκιά.


Θέατρο με ΣΚΙΕΣ ...

Παρακολούθησε παρακάτω μία χορογραφία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ:
Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένα αντικείμενο στην φωτεινή πηγή, τόσο μεγαλύτερη είναι η σκιά του. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις , παρατηρώντας το ποτιστήρι που φαίνεται παρακάτω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου