Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Η σημασία της «Κατανόησης ενός κειμένου»
Η κατανόηση ενός κειμένου και κατ’ επέκταση των πληροφοριών που περιέχει, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ερευνητές από τη δεκαετία του 1960. Κι αυτό κυρίως γιατί συνδέεται άμεσα με το βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας της μάθησης και της εκπαιδευτικής πορείας του μαθητή.

Αρχικά, η κατανόηση κειμένου αφορά την ικανότητα να προσλαμβάνεις, να επεξεργάζεσαι, να συγκρατείς και να αξιοποιείς την έννοια ή το περιεχόμενο, της λέξης, της πρότασης και τελικά ενός κειμένου. Με απλά λόγια ο μαθητής να μπορεί να συνδέσει τις λέξεις με έννοιες ή εικόνες και τις προτάσεις με πληροφορίες ώστε τελικά η παράγραφος και το κείμενο να αποτυπώσουν την ιστορία στο μυαλό του.

Η αποστήθιση ή αλλιώς "παπαγαλία", θεωρείται πλέον, ένα μελανό σημείο της εκπαίδευσης, από τη στιγμή που δε συνδέεται με την κατανόηση του κειμένου και την απόδοση του νοήματος. Αυτό φαίνεται εύκολα όταν ζητήσεις από το παιδί που «παπαγαλίζει» να σου πει με λίγα λόγια το νόημα του κειμένου ή όταν του κάνεις μία ερώτηση πάνω σε αυτό.(Κ.Πόρποδας. (2002), Η Ανάγνωση, εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Πάτρα)

Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατανόηση και τελικά μάθηση, μιλάμε για μια στείρα τεχνική που οδηγεί το μαθητή στην αποτυχία.

Στη Δευτέρα τάξη του δημοτικού, τα παιδιά έχουν ήδη να έρθει σε επαφή με διάφορα κειμενικά είδη, τα οποία καλούνται να ξεχωρίσουν οπτικά (πχ είναι ένα ποίημα, ένα κόμικ, ένα παραμύθι, ένας διάλογος, ένας κατάλογος κλπ) , κάτι το οποίο τους βοηθάει και στην κατανόηση του νοήματος , που είναι και το ζητούμενο.

(πηγή: Κ.Πόρποδας. (2002), Η Ανάγνωση, εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Πάτρα)

Τεχνικές για την κατανόηση κειμένου

1.     Δίνουμε πάντα σημασία στα στοιχεία του κειμένου που βοηθούν στην κατανόηση. Ποια είναι αυτά;
                                ·            Ο τίτλος
                                ·            Το είδος κειμένου (οπτική αναγνώριση-ποίημα, κόμικ, παραμύθι, διάλογος, γράμμα κλπ)
                                ·            Οι εικόνες και τα σχέδια που το συνοδεύουν
2.     Διαβάζουμε δυνατά ή από μέσα μας, ό,τι βοηθάει τον καθένα. Αν χρειαστεί και δεύτερη φορά.
3.     Μόλις διαβάσουμε, συγκρατούμε στο μυαλό μας τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Για παράδειγμα τους ήρωες, τον τόπο και το χρόνο, το πιο σπουδαίο γεγονός, και το τέλος της ιστορίας. Μπορούμε να υπογραμμίσουμε τα σημεία αυτά για να μην τα ξεχάσουμε.

4.     Στη συνέχεια λέμε τι καταλάβαμε από το κείμενο (περίληψη – με λίγα λόγια), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που κρατήσαμε στο μυαλό μας στο προηγούμενο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου